Home /  mærkesager /  tilgængelighed /  tilgængelighed for blinde og svagsynede, tibs /  1. forord og kolofon / 

1. Forord og kolofon

Indledning

Denne tilgængelighedsvejledning for blinde og svagsynede er tiltænkt fagpersoner og Dansk Blindesamfunds tillidsfolk.

Der foreligger hermed en ny og revideret udgave, hvad angår format, form, indhold og søgemuligheder. På grundlag af de indhøstede erfaringer er lovgivning, tekniske krav, standarder, retningslinjer m.v. ajourført i nærværende udgave.

I 1998 udgav Dansk Blindesamfund ”Tilgængelighed i Detaljen”, en bog om tilgængelighed med fokus på personer med et synshandicap. Bogen blev revideret i 2004 og udgivet i fem hæfter, idet brugerne også ønskede at kunne rekvirere bogen eller dele af denne i elektronisk format.

Tilgængelighed er ikke et nationalt fænomen eller noget, som kun Dansk Blindesamfund giver høj prioritet. Over grænser, ikke mindst i Norden, udveksles der mange erfaringer på området. Vi har haft meget stor glæde af sparring og udveksling af viden med Norges Blindeforbund og takker for tilladelsen til at anvende både tekst og billeder derfra.

Brugerundersøgelse

I forbindelse med revisionsarbejdet fandt redaktionsgruppen det hensigtsmæssigt at undersøge, hvilken effekt, udbredelse og gennemslagskraft de tidligere udgaver har haft. En brugerundersøgelse blandt en række arkitekter, rådgivere og tillidsfolk har vist, at kun de allerfærreste har kendskab til ”Tilgængelighed i Detaljen”. Hertil kommer, at kun få har et moderat til grundigt kendskab til de tilgængelighedsregler, -krav og retningslinjer, som i dag danner grundlag for det fysiske miljø og dets indretning.

Desuden viste svarene fra de adspurgte, at begrebet ”tilgængelighed” af de fleste associeres med fysisk handicappede, fx personer, som er kørestolsbrugere, bruger krykkestokke og lignende hjælpemidler. Derfor tænker rådgivere på ramper, venderadier og dørbredder, når man spørger dem, hvad de tænker på, når de bliver konfronteret med begrebet ”tilgængelighed”.

Ud fra de adspurgtes tilbagemeldinger, kan redaktionsgruppen konkludere, at tilgængelighed i forhold til personer med synshandicap er et område, rådgivere ikke er opmærksomme på.

Tilgængelighed for blinde og svagsynede bliver glemt

En årsag til dette kan blandt andet være, at gruppen af personer med et synshandicap udgøres af personer, der har nedsat syn som følge af mange forskellige årsager. Følgerne og dermed de konkrete behov for foranstaltninger kan være varierende og forskellige. Der kan være stor forskel på de behov, som skal imødekommes, for at en person, som er blind, stærkt svagsynet, har en alvorlig synsfeltsindskrænkning eller en mindre synsnedsættelse, kan føle sig tryg og imødekommet i tilgængelighedsmæssig henseende.

Tilgængelighed som en del af planlægningen 

Bygherren, som udstikker opgaver til rådgivere og entreprenører, bør have en forståelse af, at tilgængelighed udgør en meget vigtig komponent i byggeri og anlægsopgaver. Dette bør indtænkes og inkorporeres tidligt i planlægningen. Med andre ord bør tilgængelighed indtænkes således, at de hensyn, som følger af regler, erfaringer og brugernes behov, skal indtænkes lige fra idéfasen helt på linje med traditionelle aspekter som brandsikkerhed, økonomi og energihensyn. Når tilgængelighed gives den status, vil det i projektering og udførelse være meget lettere at kombinere aspekterne fra de forskellige hensyn på en måde, som ikke kompromitterer designet, og der bliver således tale om en proces, som tilgodeser princippet om universel design.

Som situationen er i dag, ligger tilgængelighed alt for langt nede på prioritetslisten, hvis emnet overhovedet nyder nogen opmærksomhed. Princippet om universelt design indebærer, at ethvert byggeri i sidste ende bliver langt mere inkluderende og anvendeligt set over et længere tidsperspektiv.

Kolofon

Titel: Tilgængelighed for blinde og svagsynede. TIBS

Udgivet af Dansk Blindesamfund

Blekinge Boulevard 2,

2630 Taastrup

E-mail: info@blind.dk

Web: www.blind.dk

Fotos: Rie Ollendorff Architects, med mindre andet er anført.

Tegninger: Rie Ollendorff Architects, med mindre andet er anført.

 

Redaktionsgruppe:

John Heilbrunn, Dansk Blindesamfund

Torben Olesen, Dansk Blindesamfund

Jørgen Bak, Dansk Blindesamfund

Rie Ollendorff, Rie Ollendorff Architects ApS

 

TIBS er udarbejdet med bidrag fra:

Thomas Rosenberg, adjungeret professor overlæge, Kennedycentrets Øjenklinik

Asger Bay Christiansen, Laboratoriet Lys og Syn

Hans Rasmussen, it-konsulent, Dansk Blindesamfund

Norges Blindeforbund m.fl.

Udgivelsesår: 2014