Home /  mærkesager /  tilgængelighed /  tilgængelighed for blinde og svagsynede, tibs /  3. synshandicap - forudsætninger og vilkår /  at være blind eller stærkt svagsynet /  statistik / udbredelse / 

Statistik / udbredelse

Der findes ingen statistik eller systematisk opgørelse over antallet af personer med et synshandicap i hverken Grønland eller Danmark. FN’s verdenssundhedsorganisation, WHO antager, at antallet af svagsynede eller blinde personer i de fleste industrialiserede lande udgør cirka én procent af befolkningen, altså for Grønlands vedkommende cirka 550 personer. Disse personer har et afstandssyn, der mindst er reduceret til 6/18, altså 1/3 af normalsynet. Halvdelen af denne gruppe, altså antageligt over 250 personer, har et så alvorligt synshandicap, at de med den bedst mulige korrek­tion med briller eller kontaktlinser har en synsnedsættelse til 1/10 af normalsynet eller derunder. Synsnedsættelsen kan enten bestå i en nedsættelse af afstands- og læsesyn eller i en indskrænkning i sidesynet, en såkaldt synsfeltsindskrænkning.

Hertil kommer, at langt størstedelen af personer i de her omtalte grupper er ældre borgere, personer, der ud over synstabet kan have andre helbredsmæssige problemer som fx gangbesvær, dårlig balance, nedsat hørelse eller nedsat følelse i fingre og tæer. For disse personer kan man sige, at de forskellige handicaps kan forstærke hinanden og øge vanskeligheder i dagligdagen.