Tre gode råd om praktiske løsninger
Dosér tandpasta på fingeren
Der er garanteret ikke mange, der har spekuleret over, at det kan være et problem at børste tænder, når man ikke kan se. Men prøv næste gang at lukke øjnene, når tandpastaen skal på tandbørsten. Så tror jeg, at du hurtigt vil opdage, at det faktisk ikke er særlig let. For hvor er tandpastaen? Jeg kommer tandpastaen direkte i munden, men en mulighed er også at komme lidt tandpasta på en finger og derefter i munden. Så er man klar til at børste, og der er ikke tandpasta over hele badeværelset.
Tydelige telefonnumre
Nedsat syn kan ofte komme snigende. Ofte er det ikke en gang sikkert, at man selv lægger mærke til det, men det er noget, omgivelserne observerer. En dag kan man pludselig ikke læse telefonnumre og adresser – heller ikke selv om de i forvejen er skrevet lidt større. Og så er gode råd dyre. For folk, der kan se, kan det lyde mærkeligt, men bogstaver helt op i en punktstørrelse 50 eller større kan være en stor hjælp. Da mit syn langsomt begyndte at svigte, havde jeg stor glæde af et billedflipalbum, og i stedet for at sætte fotos ind, brugte jeg det til papirlapper med telefonnumre og adresser. Det bliver bedst, hvis det skrives med en tyk sort pen, blokbogstaver og så få oplysninger som muligt på hver side. Det skaber overblik!
Se farven på dit tøj med et klip
Når synet ikke er, hvad det har været. Det kan være svært at skelne farverne på tøjet, måske endda helt umuligt. Med lidt øvelse kan man som blind eller svagsynet hurtigt lære at skelne tøjet på små forskelle i modellerne eller stoftyperne. Men ofte har man to ens t-shirts eller to ens par bukser, og så begynder det at blive svært. For mange år siden fik jeg det tip altid at klippe hjørnet af vaskemærket, der sidder i det mørkeste stykke tøj. Det er et råd, der har fulgt mig lige siden, og det fungerer upåklageligt uden at koste noget.
Tips der virker
Anette Bjerre er kursusleder på Dansk Blindesamfunds kursuscenter, Fuglsangcenteret, der ligger ved Fredericia. Her har hun blandt andet undervist nyblinde siden 1993. Anette er i dag selv helt blind som følge af øjensygdommen retinitis pigmentosa, og hun ved om nogen, hvilke ting, der kan drille, og hvilke små tips, der kan virke i hverdagen.