Tre tips til dig, der er svagsynet, men stadig gerne vil være i gang i køkkenet
Størrelsen på gryderne
Et godt tip er at bruge større gryder, end du plejer, så koger vandet nemlig ikke så let over.
Et endnu bedre tip er at anskaffe gryder med en hældetud. Det gør det hele lidt nemmere, og det minimerer risikoen for at få kogende vand ud over hænderne.
Skær en skive
Det kan være en udfordring at skære pæne skiver, når synet ikke længere er det bedste. En Dux Victorinox kniv er en kraftig brød- og kødkniv med justerbar styreskinne, som gør, at du let og sikkert kan skære brød og pålæg i forskellige tykkelser og i lige skiver. Kniven fås både til venstre- og højrehåndede.
Vejledende udsalgspris
kr. 525 i specialbutikker.
Kogebøger med lyd
Bare fordi synet ikke længere er, hvad det har været, behøver det ikke at betyde, det er slut med madlavningen og med at prøve nye opskrifter. Der findes kogebøger på megaprint (store bogstaver) og på lyd, der kan lånes på
biblioteket. En mulighed, der kan anbefales, er også at få hjælp til indtaling af yndlingsopskrifter på lyd, for eksempel cd'er. Cd'erne kan efterfølgende afspilles i køkkenet.
Godt lys gør en forskel
Hvis du er svagsynet, er lysforholdene meget vigtige. Den helt rigtige belysning hjælper mere, end du umiddelbart tror, men man skal være opmærksom på, at det ikke altid er det stærke lys, som hjælper.
Mange kan være generet af den blænding, lyset også kan medføre.
Selvsyn
Anette Bjerre er kursusleder på Dansk Blindesamfunds kursuscenter, Fuglsangcentret, der ligger i Fredericia.
Her har hun blandt andet undervist nyblinde siden 1993. Anette er i dag selv helt blind som følge af øjensygdommen retinitis pigmentosa, og hun ved om nogen, hvilke ting, der kan drille, og hvilke små tips, der kan virke i hverdagen.