Home /  mærkesager /  kultur og fritid /  tv, radio og film /  godt nyt til filmelskere med synshandicap / 

Godt nyt til filmelskere med synshandicap

Ser man tv, når man er blind? Og har man i det hele taget glæde af film som synshandicappet? Svaret er ja, det har man bestemt. Mange synshandicappede går faktisk også jævnligt i biografen. Men det betyder nu ikke, at film alligevel ikke får en ekstra dimension, når de synstolkes.

BiografgængereI Dansk Blindesamfund har vi længe haft et ønske om at få bedre adgang til biograffilm og tv. Det er derfor utrolig glædeligt, at Kulturministeriet har besluttet at afsætte en ramme på 1 mio. kr. til synstolkning af film. Indsatsen vil få overordentlig stor betydning for de cirka 25.000 blinde og stærkt svagsynede mennesker, der lever i Danmark, samt den endnu større gruppe af blandt andet ældre mennesker, der lever med et nedsat syn.

Planen er, at der skal synstolkes tre danske film det første år og fire danske film de efterfølgende to år. En del af støtten gives til udviklingen af en universel løsning i form af en app, hvorfra synstolkning vil være tilgængelig for brugerne.

I udlandet har man længe haft synstolkning eller ”audio description”, som det også kaldes, og det har revolutioneret adgangen til de visuelle medier for synshandicappede. Siden 2008 har DR også sendt programmer med synstolkning.
Dramaserierne ”Borgen” og ”Forbrydelsen” samt dokumentarprogrammerne ”Gaden, hvor det offentlige forsvandt” og ”Spekulanterne slår til igen” er eksempler på programmer, som har været synstolket på kanalen ”DR Syn”.

En god aften i biografen

”Den nye aftale betyder, at et synshandicap ikke længere er en barriere for en god aften i biografen med vennerne. Fordi tv og film er en så integreret del af samfundet, giver det rigtig god mening at gøre spillefilm mere tilgængelige, forklarer Tanja Vegeberg Andersen, som selv er blind og medlem af Dansk Blindesamfunds forretningsudvalg.

”For mig som blind betyder synstolkning, at jeg kan tale med om handlingen på lige fod med dem, der har ”set” filmen. Jeg ved naturligvis stadig ikke, hvordan hovedpersonerne ser ud, men jeg kan referere handlingen i detaljer,” siger Tanja, der jævnligt ser tv og heller ikke er bleg for at leje eller købe en synstolket film over nettet.

Hold øje med hjemmesiden www.dr.dk/fådethelemed (åbner i nyt vindue), hvor DR løbende opdaterer om synstolkning.
Allerede synstolkede programmer kan findes på linket www.dr.dk/nu (åbner i nyt vindue).

 

Hvad er synstolkning?

Synstolkning består af et ekstra lydspor, som den synshandicappede ved hjælp af en app vælger sig ind på. Her er der mulighed for at høre en mundtlig forklaring af, hvad der sker på skærmen. Det kan fx være beskrivelse af ansigtsudtryk og bevægelser. Lydsporet kan også anvendes til oplæsning af undertekster. Den mundtlige beskrivelse er tilrettelagt, så udsendelsens originale lydside ikke forstyrres.

 

Find filmene på nettet

Et bredt udvalg af udenlandske aktuelle biograffilm er i dag tilgængelige via internettet. Et nemt og sikkert sted at handle udenlandske dvd-film, der er synstolket, er hos internetboghandlen Amazon, som har rigtig mange engelsksprogede synstolkede film. Det fremgår dog ikke altid af filmen, hvorvidt den er synstolket. En oversigt over
synstolkede engelsksprogede film fås på:
www.yourlocalcinema.com (åbner i nyt vindue)